CLICKS HERE!!!

Sunday, 1 June 2014

Keadilan Dunia

Aku selalu dengar, "dunia memang tak adil". Aku pun kadang-kadang cakap benda yang sama. "dunia tak adil". Tapi dua tiga hari ni aku rasa dunia adil je sebenarnya. Cuma dah jadi lumrah manusia yang memang tak bersyukur. Bukan tak bersyukur, tapi tak menghargai apa yang kita ada sekarang ni. Kira tak bersyukur lah tu kan? Tapi tak boleh jugak macam tu. Sebab kita mesti nak benda yang baikkan? Kalau dah dapat benda yang baik, mesti nak LEBIH baik lagi. Dah dapat yang LEBIH baik, nak LEBIH-LEBIH  baik pulak. Benda ni kira tak bersyukur ke eh? Atas diri masing-masing lah. Korang fikir sendiri ye. Pada aku, of course lah aku nak benda yang paling baik kalau boleh. HAHA!=D

Berbalik kepada topik kita tadi. "dunia tak adil". Cuba korang fikir. Bayang ke. Ingat balik ke. Masa korang kecil-kecil dulu, penah tak korang JELES dengan kawan-kawan korang? Sepupu ke? Sedara ke? Tak yah masa zaman kanak-kanak riang tulah, kita amik contoh sekarang ni. Jeles kat sini umum lah. Contohnya kawan korang pakai iphone, korang pakai hp buruk je. Tak pun, parents depa dapat luangkan masa dengan depa. Korang tak dapat sebab parents busy. Kira pape jelah yang membuatkan korang jeles sama ada kawan, sepupu, sedara even dengan orang yang korang tak kenal sekali pun. Mesti adakan? Kalau tak dak, korang manusia tak normal! HAHA!=D

Bila korang tengok orang kan, korang jeles dengan apa yang dia orang ada. Tapi kan, sedar tak sedar dia orang pun sebenarnya jeles dengan apa yang korang ada. Ha... Mudah kan? Kat sini kita dah dapat tengok yang dunia ni adil sebenarnya. Setuju tak? OK second pulak. In case lah korang nak sesuatu barang. Tak dapat, sebab duit tak dek sangat. Parents pun bukan kaya sangat. Nak mintak pun segan, serba salah. So korang diam je. Yang kawan korang ni pulak, rasa nak. Senang-senang je dapat. Anak orang kaya katakan. Korang pun mula terfikir, bestnya jadi kaya. HAHA!=D Tapikan, kadang-kadang kita tak sedar aw. Hari ni kita nak, kita tak dapat. Tapi minggu depan kita nak, kita dapat. Bulan depan kita nak, kita dapat jugak. Nampak tak? Sekali kita tak dapat. Tapi at the end, kita dapat dua. Ha...

Banyak je lagi sebenarnya. Tapi korang fikir ah. Baru otak berjalan sikit. HAHA!=D Kadang-kadang Allah  tentukan duit kita tak banyak, supaya kita tak pening nak jaga harta. Tak bagi kita ada anak supaya kita tak pening nak melayan kerenah depa. Ha... Macam tulah. Pernah je kan dengar ayat-ayat ni kat laman sosial. Tu pun dah buktikan dunia ni adil. Perasan tak? HUHU. Panjang aku taip ni, korang faham ke tak ni? Dapat bayang tak? HAHAHAHA!!!!=D

p/s:imloveyoumissyouiliakshapikiak<3

No comments:

Post a Comment